A mai világ elképzelhetetlen internet vagy televízió nélkül.


Fontos, hogy gyermekeink felügyelet mellett okosan internetezzenek vagy nézzenek televíziót.

A bosszúpornótól a virtuális valóságig: 2020 márciusában elindult a Gyerekaneten.hu, az NMHH szülőknek szóló, szótárszerkezetben felépülő információs oldala.
A weboldal arra vállalkozik, hogy néhány bekezdésnyi szócikkben lefordítsa és röviden megmagyarázza a szülők generációinak azt a digitális világot, amelyben a gyermekeik látszólag magabiztosan közlekednek. Megmutatja a veszélyeket, a kockázatokat, de azt is, miben és miért lelik örömüket a gyerekek az online világban, valamint tanácsokat ad a tudatos döntésekhez bonyolult online szituációkban. Az algoritmustól a tényellenőrzésig sok területet feldolgoz az oldal, de a legfőbb célja a témaválasztásokkal arra biztatni a szülőket, hogy beszélgessenek a gyerekeikkel azokról a netes kérdésekről is, amelyekre nincs egyszerű válasz.
A Gyerekaneten többek között bemutatja a népszerű közösségi médiaoldalakat az Ask.fm-től a YouTube-ig, a netes fenyegetéseket az adathalászattól a zsarolóvírusig, a kapcsolódó önvédelmi megoldásokkal együtt, de kitér a netes randizás jelenségeire és a videojátékok világára is.
Tegyünk együtt a gyermekek digitális biztonságáért!
Alakíts ki egészséges digitális szokásokat a családoddal!Netezz Okosan!


A legfontosabb, hogy bármilyen fejlett technológiai falat emelünk gyermekeink köré, jó tudni: a felmérések szerint a leghatékonyabb védelem maga a figyelmes szülő, aki beszélget gyermekével, meghallgatja mondanivalóját és személyes példájával elsősorban általános kritikai szemléletet és követett értékrendet mutat számára.
Magyarországon a 9–16 éves gyerekek több mint kétharmada rendelkezik legalább egy közösségi oldalon saját profillal. A felmérések szerint az okostelefonok aránya a gyerekek körében már 80 százalék fölé emelkedett, de a teljes értékű, internetezésre alkalmas táblagépeket is egyre többen használják.Tévézz okosan!


A gyerekszobában is ott van televízió, ezért fontos a tudatos tévézés. A félelmet keltő tartalmaknak a szándékos vagy akár véletlenszerű megtekintésétől többféle módon is megóvhatod gyermekedet.
Egyszerűen kerüld el, hogy a káros tartalmak bármilyen módon elérhetőek legyenek:
a gyermeked készülékén már eleve ne hangold be azokat a csatornákat, amelyek nem az életkorának megfelelő tartalmú műsorokat adnak! használd a gyerekzár funkciót! Digitális tévéknél ilyenkor csak a PIN kód beütése után válik láthatóvá a műsor.Ajánlott internetes szűrőszoftverek:


Google Family szűrőszoftver (A Google ingyenes szűrőszoftvere)

Windows Family alkalmazás (A Windows ingyenes szűrőszoftvere)

Norton Family szűrőszoftver (Fizetős, de teljes körű védelmet nyújtó szűrőszoftver)

NMHH szűrőszoftver katalógus Az NMHH által összegyűjtött szűrőszoftver katalógus, a teljesség igénye nélkül)Információs oldalak:


Gyermekbarát internet(Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete)

Netezz okosan program weboldal (Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat)